9 Temmuz 2009 Perşembe

KÖYLERDEN TAŞ VE MERMER OCAKLARINA KARŞI TEPKİLER GİDEREK BÜYÜYOR

Geçtiğimiz günlerde Osmangazi’ye bağlı Avdancık köyündeki mermer ocağının kurulmasına dur diyerek büyük bir doğa zaferi kazanan GÜMÇED gözünü “ Yeşil Bursa” imajına zarar veren taş ocaklarına dikti. Çevre mücadelesine aralarında 11 köy muhtarı ile birlikte Gürsu Ziraat Odası ve Tarım Kooperatifleri GÜMÇED’e vekaletname vererek büyük bir hukuksal sürece imza atacaklar.

Son günlerde kent gündemine bomba gibi düşen 800 yıllık bir geçmişi olan Osmangazi İlçesine bağlı Avdancık Köyünde tarihi mağaralar ve Bizans Surları üzerine kurulması planlanarak büyük bir SKANDAL ve tepkilere yol açan mermer ocağı tesisine karşı Bursa İdare Mahkemesinde Enerji Bakanlığı ve Osmangazi Belediyesine karşı yürütmeyi durdurma davası açarak dur diyen GÜMÇED, şimdide ova köylerindeki taş ocaklarına karşı savaş açtı. Maden Yasasısındaki boşluklara dayanarak orman arazileri üzerinde taş ve mermer ocaklarının doğayı tahrip ederek “Yeşil Bursa” imajının her geçen gün biraz daha yok olmasına seyirci kalmayan GÜMÇED’e aralarında Avdancık, Karahıdır, Kazıklı, İsmetiye, Ağaköy, Serme, Tuzaklı, Narlıdere, Kumlukalan, Samanlı, Dışkaya gibi köylerle birlikte Gürsu Ziraat Odası ve bölgedeki Tarım Kooperatifleri de destek verdi. Doğanın tahribatına ve köylerindeki tarım arazilerinin yokolmasına seyirci kalmayan muhtarlar GÜMÇED’e vekaletname vererek hukuksal süreçte işbirliği içerisine girdiler.

“TAŞ, MERMER VE KUM OCAKLARI ARTIK ÇED KAPSAMINDA”

Önümüzdeki günlerde geniş bir basın toplantısıyla muhtarlar ile birlikte çeşitli oda ve kooperatif temsilcileriyle bir araya gelerek taş ve mermer ocaklarına karşı hukuksal mücadelenin startını verecek olan GÜMÇED Anayasa Mahkemesinin Maden Yasasındaki 7. maddesini iptal etmesini gerekçe gösterecek. Söz konusu maddenin iptaliyle bundan böyle taş, mermer ve kum ocaklarının da ÇED kapsamına girerek ilgili devlet kurumlarının yanı sıra bölgedeki yerleşik köylülerinde onayı olması gerekiyor. “Rantçıların ve bencil çıkarları uğruna doğayı sömürü aracı haline getirenlere karşı Milletin Efendisi olan Köylü eylemleriyle en güzel cevabı verecektir. Geçtiğimiz günlerde büyük bir doğa zaferi kazandığımız Avdancık köylüleri bunun en güzel örneğidir” diyen GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, bu ocaklarla ilgili ruhsatın Enerji Bakanlığı tarafından verilmesiyle birlikte “Yeşil Bursa” imajının her geçen gün yok olacağına dikkat çekti. Özellikle son 2 yıl içerisinde Bursa’da taş ocaklarında muazzam bir artışın olduğuna dikkat çeken Önürmen, maden yasasındaki boşluklar yüzünden orman arazilerinin giderek kaybolduğuna değindi. Ankara’da harita üzerinde verilen ruhsatların ormanlarımıza, tarım arazilerimize, meyve bahçelerimize, hayvancılığın yanı sıra insan sağlığına da büyük bir zararlar getirdiğini söyleyen GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen “ Ayrıca Uludağ etekleriyle birlikte kuzeydeki Katırlı Dağlarında faaliyet gösteren taş ocaklarının kentin yeşil dokusuna büyük bir zarar vermektedir. Öte yandan bizi rahatsız eden bir başka şey ise maden arama ruhsatı verilirken yer altı suyu veya diğer kaynakların tehlike altında olup olmadığı ve buna bağlı olarak elektrik sp, sismik, rejistivite uygula Anayasa Mahkemesinin Maden Yasasındaki 7. maddeyi iptal etmesiyle artık yeni bir hukuksal sürecinde başladığını belirtti. GÜMÇED olarak taş ve mermer ocaklarının yeniden gözden geçirilmesi için hukuksal mücadelele başlayacaklarına değinen Önürmen, bu çerçevede bizim yanımızda olan köy muhtarları ile birlikte çeşitli odalarımızın temsilcilerine teşekkür etti.

GÜMÇED olarak sadece Bursa’da değil tüm Güney Marmara’daki taş ve mermer ocaklarına karşı mücadele başlatacaklarını söyleyen Önürmen, Güney Marmara Düşünce Platformu çatısında mücadelenin süreceğini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder