8 Temmuz 2009 Çarşamba

GÜMÇED HABERLERİ: Ahmet Emin Yılmaz (Olay Gazetesi)

Gümçed'den çağrı: Sözün olmadığı yerde çıkar lobileri konuşur, gelin Bursa lobisini kuralım...

Bazen "büyük" ve "önder" kabul edilenlerinin suskunluğu moral bozuyor ama, Bursa'da her şeye karşın düşünen, sesini yükselten sivil toplum örgütleri var.

Örneğin...

Son dönemde çevreyle ilgili tüm konuları yakından izleyen, hatta "çevre fedasi" gibi çalışan Güney Marmara Doğa Kültür ve Çeve Koruma Derneği inanılmaz derecede duyarlı davranıyor.

Üstelik...

Genel Başkan Adnan Önürmen öncülüğünde Gümçed, yalnız çevre değil, kent konularında da varlığını hissettiriyor.

Nitekim...

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu çerçevesinde İzmit Körfezi'ni geçmek için yapılacak köprüden demiryolu şeritlerinin iptal edilmesiyle ilgili çok önemli bir açıklama geldi.

Önürmen, hem konunun önemine ve sonuçlarına dikkat çekiyor, hem de çok önemli bir açılım gerçekleştiriyor.

Öncelikle...

Açıklamasındaki bizimle ilgili samimi ifadeleri için teşekkür ediyoruz.

Sonra da...

Acil olarak toplanan Gümçed Genel Merkez Yönetim Kurulu toplantısında alınan kararları paylaşıyor.

••••••••••

Ardından...

"Hedef kentlerin mutluluğu olmalı. Bunu Bursa çok fazla hak ediyor" dedikten sonra demiryolunun Bursalılar'ın hasreti olduğuna dikkat çekiyor ve çok özel bir durum değerlendirmesi yapıyor:

"Çağdaş toplumların önemli olgusu sayılan sivil toplum örgütlerinin görüşleri dikkate alınmalı. Bu demokrasinin gereği."

Şöyle devam ediyor:

"Bölgenin kalkınmasında kültür ve demokrasi işletildiği zaman anlam kazanır. Dünya demiryolu taşımacılığının önemini her geçen yıl yeni teknolojik gelişmelerle takip ediyor."

Bu noktada...

Karayolu taşımacılığınırn dışa bağlımlılık getirdiğini, hava kirliliğinden başlamak üzere ısınma nedeniyle küresel iklim değişikliklerine yol açtığını anımsatıyor ve demiryolunu "çevre yatırımı" olarak görüyor.

Çarpıcı bir değerlendirme yapıyor:

"Buradaki çevre hakkı Bursalılar'ın yanı sıra İstanbul, Balıkesir, Eskişehir ve Kütahyalılar'ın da hakkıdır. Bu yatırımla ilgili olarak mutyaka bu iller bilgi sahibi olmalı."

Sözünü doğrudan söylüyor:

"Bu yatırımlar karayolları lobisinin isteğiyle değil Bursa lobisinin ve diğer illerin lobileriyle isteğiyle olmalı."

Geniş çerçeve içinde isteğini ortaya koyuyor:

"Bakanlarımızın, milletvekilerimizin, Bursa Valisi'nin, belediye başkanlarının, Ticaret Sanayi Odası'nın, meslek odalarının, üniversitelerin, Bursaspor Kulübü ve taraftarlarının, sivil toplum örgütleri ve sendikaların sözleri olmalı."

Çok önemli bir tespitle çağrı yapıyor:

"Sözün olmadığı yerde çıkar lobileri konuşur. Onun için, Bursa lobisi kurulmalı. Bu tarz hassas konularda Bursa için olağanüstü toplantılar yapılmalı."

Dayanışma anlamında teşekkürleri var:

"İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin’in başlattığı ve sizin yaptığınız birlik çağrısına katılan Salı Sohbetleri Düşünce Derneği'nden Ali Kamil Goral, Yısiad Başkanı Atilla Karagöz, Nosab Başkanı Yalçın Aras, Gesiad Başkanı Bahadır Özgün ve diğer STÖ temsilcilerine gönülden teşekkür ediyoruz."

Son sözü de şu:

"Gümçed olarak kentin gündemindeki konularda ortak bir platformda olmaktan onur duyacağız."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder