9 Temmuz 2009 Perşembe

“BEREKETLİ TOPRAKLARIMIZDAN KİRLİ ELLERİNİZİ ÇEKİN”


Marmara’nın tarım ambarı sayılan Mustafa Kemalpaşa Ovasında geçtiğimiz günlerde Bursa kamuoyuna bomba gibi düşen İnatlar Köyü Nükleer Arıtma Tesisi projesinden sonra Güllüce Köyünde tıp literatüründe “zehirin zehiri” tabiri kullanılan Baca Tozu Geri Kazanım Tesisi yapılmak istenmesine GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen sert tepki gösterdi. Bölgeyi yerinde inceleyerek bir dizi temaslarda bulunan Önürmen, yapılmak istenen tesisin sadece ilçeye değil tüm Güney Marmara’ya büyük bir darbe vuracağını belirterek “ Kirli ellerinizi verimli topraklarımızdan çekin” uyarısında bulundu.

BURSA / Demir – Çelik tesislerinde üretim esnasında ortaya çıkan ve tehlikeli atık konumunda yer alan baca tozlarından Çinko Oksit (Zn) geri kazanılmasını amaçlayan tesisin; Türkiye’nin demir çelik üretimindeki etkili bölgelerinden İzmir – Aliağa, Sakarya – Kaynarca, Tekirdağ – Marmara Ereğlisi gibi yerlerde kurulmasına kamuoyu tarafından izin verilmezken bir tane bile tehlikeli atık içeren sanayisi bulunmayan verimli Mustafa Kemalpaşa ovasında yapılması istenmesine GÜMÇED sert tepki gösterdi. Mustafa Kemalpaşa’nın Güllüce köyünde 200 dönüm verimli tarımsal arazi üzerine kurulması düşünülen tesisin yapılmasına karşı bölgeye giden GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, Güllüce’de köylülerle bir araya geldi.

ÖNÜRMEN; “ HER YIL 300 BİN TON ATIK İLÇEDE BİRİKECEK, ATIK SULARI MARMARA DENİZE AKACAK”

Yapılması planlanan tesisin sadece köylerine değil tüm Güney Marmara’da yaşayan insanlara büyük bir zarar vereceğine değinen Önürmen, söz konusu tesisin Mustafa Kemalpaşa’da yapılmasına onay veren Organize Sanayi yönetim kurulunun ilçeye ihanet ettiğini belirterek “ Yaşadığımız verimli topraklara sahip çıkmalıyız. İlçede bir tane bile demir çelik fabrikası gibi ağır sanayileşme olmadığı halde böyle bir tesisin kurulmasına izin vermek vatana ihanettir. Avrupa bile çevreye olan zararlı etkilerinden dolayı bu tür tesisleri kapatarak ülkemize kaydırma peşindedir. Söz konusu firma sadece Avrupa’dan değil ülkemizin bir çok bölgesindeki zararlı atıkları ilçemize getirerek atık dağları oluşturacaklar. Baca tozları içerisindeki çinko oksit elementini geri kazanmasını amaçlayan tesis yine aynı baca tozu içindeki kurşun ve kadminyum gibi doğaya etkileri yüzyıllarca silinmeyen zararlı elementleri acaba ne yapacak. Her yıl 300 bin ton tehlikeli atık Mustafa Kemalpaşa sınırları içerisinde kalarak suyumuza ve topraklarımıza zarar vererek sağlığımızı tehdit edecektir. Ayrıca söz konusu firmanın atık suları kuru dereler vasıtasıyla Kara dereye oradan da Marmara denizine akarak ciddi bir kirlilik meydana getirecektir. GÜMÇED olarak böylesi bir çevre ve tarım katliamına asla izin vermeyeceğiz” dedi. Geçimlerini tarım ve hayvancılığın yanı sıra arıcılık yaparak kazandıklarını belirten Güllüce köyü sakinlerinden İsmail Fere isimli vatandaş söz konusu 200 dönüm tarım arazilerini satarken kendilerine Bosch ve EKA gibi fabrikaların kurulacağını ve bölgedeki işsizlere iş istihdamı sağlanacağı yönünde vaatler verildiğini söyledi. Güllüce olarak böylesi bir tesisin yapılmasına asla izin vermeyeceklerini belirten köylüler GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen’e söz vererek sonuna kadar direneceklerini belirttiler.

ÖNÜRMEN; “ TARIM VE HAYVANCILIKLA BİRLİKTE ATÇILIKTA ZARAR GÖRECEK”

Mustafa Kemalpaşa’da kurulması planlanan tesise karşı bölgede çalışmalarına devam eden GÜMÇED Heyeti Karacabey Haralarında incelemelerde bulundu. Türkiye Jokey Kulübü yönetim kurulu üyelerinden ve eski Devlet Bakanlarımızdan Şükrü Erdem’i ziyaret eden GÜMÇED heyeti, Güllüce köyünde söz konusu tesisin yapılmasıyla birlikte sadece insan sağlığının değil 1300 yılından bu yana bölgede atçılığın merkezi olarak sayılan Karacabey haralarında bulunan yarış atlarının ciddi şekilde etkileneceğini belirtti. Buna benzer bir firmanın Kayseri’de bulunduğunu belirten Önürmen, söz konusu tesisin olduğu bölgedeki hava ve tarım alanlarındaki ürünlerin kalitesinde ciddi oranlarda düşüşler ve zararlı etken maddelerin olduğunun belirlendiğini söyledi. TJK’nın desteğinin bölgenin geleceği açısından çok büyük önem arz ettiğini belirten GÜMÇED Genel Başkanı Önürmen konuşmasında “ Mustafa Kemalpaşa’nın yanı sıra Susurluk ve Karacabey gibi endüstriyel tarım alanında ülkenin önde gelen bölgelerinin de söz konusu zararlı tesisten olumsuz yönde etkilenecektir. Özellikle onbinlerce çiftçinin geçimini kazandığı domates, soğan ve bakliyat gibi ürünlerde verim oldukça azalacak. Bölgede sadece TJK değil Sütaş ve Tat gibi ülkemizde stratejik önemse sahip sanayi kuruluşlarımıza da olumsuz yönde etki yapacak firma için GÜMÇED olarak tüm ilgili ilgisiz herkesin bu çevre katliamına dur demeleri için çağrıda bulunuyoruz” dedi. GÜMÇED’in çalışmalarını yakından takip ettiğini ve takdir ettiğini belirten TJK Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Erdem, Devlet Bakanı olduğu dönemde açılışını yaptığı Organize Sanayi Bölgesindeki konuşmasında özellikle gıda ve tekstil ağırlıklı sanayileşmenin kurulmasını arzu ettiğine dair bir konuşma yaptığını hatırlattı. Söz konusu tesisin yapılacağını GÜMÇED’den öğrendiğini belirten Erdem, oluşturularak platformda TJK olarak her türlü desteği vermelerinin gerekli olduğunu belirtti.

Mustafa Kemalpaşa’daki zehirli atık tesisine karşı GÜMÇED olarak sonuna kadar mücadele edeceklerini ve olayı gerek hukuksal gerekse de bir dizi eylemlerle kamuoyu gündemine taşıyacaklarını belirten GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen “ Bu çerçevede devletimizin yetkili organlarıyla birlikte Üniversite ve akademik odalarımızın da desteğini yanımızda göreceğimizden hiç şüphemiz yoktur. Marmara’nın tarım ambarı sayılan Mustafa Kemalpaşa ilçemizden bir takım kişilerin kirli ellerini çekmeleri için her şeyi sonuna kadar yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder